Remix d.o.o. Novosti

Tražite li automobil iz snova? Onda ste kod nas na pravom mjestu. Osigurajte si novo vozilo koje je odmah dostupno ili konfigurirajte svoj željeni model prema svojim željama.

  1. Novosti
  2. Volkswagen piše povijest na „utrci do oblaka“
20.09.2018
NOVOSTI VOLKSWAGENA

Volkswagen piše povijest na „utrci do oblaka“

„Utrka do oblaka“ održava se više od 100 godina i predstavlja događaj gdje nastupaju različite klase automobila i drugih vozila. Apsolutni rekord bio je nedodirljiv od 2013. Godine, no Volkswagen je razvio model koji ne samo da je oborio rekord električnih modela nego je zahvaljujući svojim predispozicijama oborio i apsolutni rekord utrke!

I.D. R Pikes Peak

19,99 kilometara, 156 zavoja, nadmorska visina od dvije do četiri tisuće metara, samo jedan pokušaj – to je opis legendarne Pikes Peak International Hill Climb utrke popularno zvane „utrka do oblaka“.

Utrka se održava od 1916. Godine, a do sada je održana 96 puta od čega je Volkswagen odnio 4 pobjede.

No, o čemu je zapravo riječ?

Uđimo malo u povijest i dotaknimo se nekih zanimljivih činjenica.

Pikes Peak International Hill Climb ili skraćeno PPIHC sportski je događaj u kojem nastupaju različite klase automobila, motocikala pa čak i kamiona, četverocikala i drugih vozila koje možete zamisliti.

Pikes Peak International Hill Climb je utrka koja traje duže od 100 godina

Prva utrka održana je 1916. Godine, a postavljeni rekord iznosio je 20 minuta, 55 sekundi i 60 tisućinki.

S obzirom da je I.D. R Pikes Peak električni model, vrijedi spomenuti i kada je nastupio općenito prvi električni model na utrci. To se dogodilo davne 1982. Godine, a automobil o kojem je riječ jest prerađeni Fiat 128. Njegovo vrijeme tada je iznosilo 32 minute i 7 sekundi na temelju čega ni najveći fanatici i zagovornici električnih automobila nisu mogli pretpostaviti gdje će nas budućnost dovesti.

A dovela nas je puno naprednijih automobila i motora.

Dosadašnji rekord iznosio je  8 minuta 13 sekundi  i 878 tisućinki za sveukupni rekord, a za električna vozila 8 minuta 57 sekundi i 118 tisućinki.

Samom usporedbom vremena vidimo da su ostvareni značajni pomaci.

No, u cijelu priču odlučio se ponovno umiješati Volkswagen.

Volkswagen je imao cilj postaviti novi rekord.

Odlučili su razviti potpuno novi I.D. R  Pikes Peak model.

Upoznaj Volkswagen I.D. R Pikes Peak električni automobil

Za one koji se još nisu upoznali s ovim modelom, riječ je o automobilu potpuno na električni pogon. Ima snagu od 500 kW (680 KS), okretni moment od 650 Nm i težinu manju od 1100 kilograma. Posebnost koja ga odlikuje je i činjenica da je brži u sprintu od Formule 1 i Formule E s ubrzanjem od 0 do 100 kilometara na sat za svega 2,25 sekundi.

I.D. R Pikes Peak model između specijalno je prilagođen za brdske utrke.

Odlikuju ga:

-        Minimalna masa

-        Maksimalni pritisak nalijeganja na tlo

-        Maksimalna snaga.

Osim što je bio specijalno prilagođen za brdske utrke, električni I.D. R imao je još jednu prednost.

Benzinski motori iako imaju velike turbo punjače imaju problem s padom gustoće zraka s povećanjem nadmorske visine. Ako se sjećate podatka, utrka počinje na 2.900 metara, a završava na 4.300 metara gdje gustoća zraka i nije tako velika.

Prednost električnog modela je što su električni modeli potpuno neovisni o takvim parametrima i razvijaju snagu i okretni moment bez poteškoća.

Može li električni model oboriti apsolutni rekord zahvaljujući brojnim prilagodbama?

Prilikom samog treninga vidjelo se da Volkswagenov model ima odlične potencijale, ali i da je vozač Romain Dumas u odličnoj formi.

Postavljeni cilj bio je oboriti dosadašnji rekord električnih automobila.

Međutim, Romain Dumas je „utrku do oblaka“ odvezao za rekordnih 7 minuta, 57 sekundi i 148 tisućinki te tako postavio apsolutni rekord.

Dosadašnji apsolutni rekord držao je veliki Sebastien Loeb, a ovakvom utrkom rekord je srušen za čak 16 sekundi!

Svoje oduševljenje Dumas nije krio u izjavi nakon utrke: „Ludilo! Ovim rezultatom još smo nadmašili naša velika očekivanja. Najkasnije nakon testnih vožnji ovog tjedna znali smo da je moguće oboriti rekord. Kako bismo to ostvarili, sve je moralo savršeno funkcionirati - od tehnike do vozača. I vremenski uvjeti su morali biti na našoj strani. Izvanredan je osjećaj što se sve tako savršeno uklopilo, a novi rekord na Pikes Peaku predstavlja točku na i. Još uvijek ne mogu vjerovati da iza tog nevjerojatnog vremena sada stoje Volkswagen i moje ime. I.D. R Pikes Peak je najdojmljiviji automobil koji sam ikada vozio u nekoj utrci. Zbog električnog pogona mnogo je toga drugačije i puno sam toga naučio u ovom projektu. Tim je obavio neopisivo temeljit i istovremeno entuzijastičan posao - nije samo rezultat bio uspješan, nego i zajedništvo u timu. Iznimno sam ponosan što sam dio toga."

Ništa manje nije bio oduševljen ni Sven Smeets, direktor Volkswagenovog odjela za automobilizam: „Ovo je izvrstan dan za Volkswagen, na koji smo vrlo ponosni. I.D. R Pikes Peak je najinovativniji i najkompleksniji automobil razvijen u Volkswagenovom odjelu za automobilizam. Za projekt Pikes-Peak svaki je djelatnik stalno u sebi morao pronalaziti novu pokretačku energiju i posvetiti se poslu u potpunosti i uz iznimnu motivaciju. Samo je tako bilo moguće prevladati brojne nove izazove i pronaći nova rješenja. Zapravo je nemoguće da se sve to realizira za tako kratko vrijeme i na kraju postavi još i novi rekord. Našem je to timu uspjelo zahvaljujući strastvenom zalaganju u svim područjima. Hvala svima koji su tako intenzivno sudjelovali u ovom projektu i dokazali izvanredan timski duh.“

Koliko je velik i uspješan ovaj projekt govor i činjenica koliko malo je zapravo trajao ovaj projekt, svega 250 dana. Razvijene su nove inovativne pogonske tehnologije na isključivi električni pogon. Uspješno su razvijeni i specijalni zahtjevi u odnosu na akumulatore, aerodinamiku i vozni postroj.

Ovaj rekord na Pikes Peaku predstavlja nagradu za sve napore i neumoran rad Volkswagenovih mehaničara, inženjera i mnogih drugih suradnika koji su sudjelovali na pripremama i razvoju modela.

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Upisani podaci ne vrijede. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema kod prijave na newsletter. Molimo pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Mnogo hvala

Upravo ste se prijavili na naš newsletter

Uskoro ćete od nas primiti e-mail sa poveznicom potvrde. Molimo potvrdite prijavu otvaranjem poveznice.